РОЗЧЕПЛЮВАЧІ З ЕЛЕКТРОГІДРАВЛІЧНИМ СПОВІЛЬНЮВАЧЕМ ЯК ЗАСІБ ЕФЕКТИВНОГО ОБМЕЖЕННЯ АВАРІЙНИХ ПРОЦЕСІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.20535/2707-2096.2.2020.207379

Ключові слова:

комутація, обмеження струмів, коротке замикання, перевантаження, магнітогідравлічний розчеплювач, вібрація, нагрів.

Анотація

Метою цієї роботи є вирішення питання ефективного обмеження струмів короткого замикання та перевантаження враховуючи відповідним чином наявність особливих умов експлуатації комутаційного захисного обладнання, а саме – надлишкової вібрації та нагріву.
У результаті теоретичних та експерементальних досліджень вже існуючих засобів і методів обмеження аварійних процесів встановлено, що, наразі підвищення ефективності певних конструктивних елементів захисту електричних апаратів – підвищується і експлуатаційна надійність комутаційного захисного обладнання в цілому.
Об’єднання в собі традиційного захисту від струмів короткого замикання – електромагнітний розчеплювач та захисту від струмів перевантаження – біметалевий розчеплювач, дозволяє підвищити ефективність обмеження аварійних процесів в особливих умовах експлуатації комутаційного обладнання, таких як надлишкова вібрація та нагрів.
В данній публікації розглянуто альтернативне конструктивне рішення принципу побудови захисту від струмів перевантаження та короткого замикання в автоматичних вимикачах, а саме використання комбінованованого розчеплювача з електрогідравлічним сповільнювачем. Також наведено порівняльний аналіз, теплових залежностей, та часо-струмових характеристик спрацювання вже існуючих конструктивних рішень захисту та запропонованого механізму, шляхом експериментальних досліджень. В публікації представлено конструкцію магнітогідравлічного розчеплювача та принцип його роботи.
Практична важливість запропонованого технічного рішення в порівнянні з використанням традиційних розчеплювачів у наступному: відсутність залежності від температури оточуючого середовища; можливість оперативного повторного включення після аварійної комутації; зменшення часу спрацювання в разі виникнення режиму перенавантаження; стабільність часо - струмових характеристик; стійкість до надлишкової вібрації. Враховуючи переваги використання розчеплювача з електрогідравлічним сповільненням в автоматичному вимикачі слід відзначити, що альтернативне технічне рішення захисту від аварійних режимів має перспективу технічного розвитку та вдосконалення в даному електротехнічному напрямку.

##submission.downloads##

Як цитувати

Побігайло, В. А., & Ліповий, В. (2020). РОЗЧЕПЛЮВАЧІ З ЕЛЕКТРОГІДРАВЛІЧНИМ СПОВІЛЬНЮВАЧЕМ ЯК ЗАСІБ ЕФЕКТИВНОГО ОБМЕЖЕННЯ АВАРІЙНИХ ПРОЦЕСІВ. Геоінженерія, (2). https://doi.org/10.20535/2707-2096.2.2020.207379

Номер

Розділ

Гірничі машини і енергетика