ОЦІНКА СПЕКТРАЛЬНОЇ СКЛАДОВОЇ СЕЙСМІЧНИХ КОЛИВАНЬ ОБ’ЄКТІВ, ЩО ОХОРОНЯЮТЬСЯ ПРИ ПРОВЕДЕННІ МАСОВИХ ВИБУХІВ НА КАР’ЄРАХ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.20535/2707-2096.2.2020.207381

Ключові слова:

автоковариаційна функція, енергетичний автоспектр, частота, амплітуда, фундамент, ґрунтовий масив, швидкість зміщення.

Анотація

Метою цієї роботи є дослідження дисипації та розподілу енергії вибухових імпульсів при проходженні їх через гірський масив, фундамент та основні конструкції об’єктів, що охороняються.
У ході аналітичних та експериментальних досліджень встановлені автоковаріаційні функції та енергетичні автоспектри вхідного та вихідного імпульсів хвиль деформації для системи «ґрунт – фундамент» та «фундамент – вершина вежі». Проаналізовано зміну амплітуди та енергії сейсмічних коливань при проходженні вибухового імпульсу через фундамент та основні конструкції дослідного об’єкту. Виявлено діапазон резонансних частот сейсмічних коливань ґрунтового масиву та фундаменту дослідної конструкції. В цьому діапазоні, частота коливань фундаменту дослідного об’єкта близька до частоти коливань вхідного імпульсу, що призводить до збільшення енергії та амплітуди сейсмічних коливань та утворення у фундаменті мікротріщин. Встановлено зниження амплітуди та енергії сейсмічних коливань вихідного імпульсу (поверхня фундаменту) для системи «ґрунт – фундамент» та зростання коливань на вершині вежі.
Досліджено стійкість системи та умови розвитку мікротріщин за допомогою фазово-амплітудної характеристики взаємного енергетичного спектра (годографа). Характер та форма фазово-амплітудних характеристик взаємних спектрів (годографи) вказує на те, що дослідна система «джерело вибуху-ґрунтовий масив-фундамент-силосні вежі» нестійка і частина енергії витрачається на утворення мікротріщин.
Використана в роботі методика досліджень характеристик гірського масиву та об’єктів, що охороняються, свідчить про можливість більш детального вивчення механізму розвитку мікротріщин та їх переходу до нестійкого руйнування.
Практична цінність результатів роботи полягає в отримані інформації для захисту дослідних об’єктів від негативного та руйнівного впливу сейсмічних імпульсів, а також можливості впливу на потоки та дисипацію енергії вибухових імпульсів за рахунок зміни параметрів вибуху або інших інженерних рішень.

##submission.downloads##

Як цитувати

Крючков, А. І., & Бахтин, А. І. (2020). ОЦІНКА СПЕКТРАЛЬНОЇ СКЛАДОВОЇ СЕЙСМІЧНИХ КОЛИВАНЬ ОБ’ЄКТІВ, ЩО ОХОРОНЯЮТЬСЯ ПРИ ПРОВЕДЕННІ МАСОВИХ ВИБУХІВ НА КАР’ЄРАХ. Геоінженерія, (2). https://doi.org/10.20535/2707-2096.2.2020.207381

Номер

Розділ

Геомеханіка і геотехніка