ВИЗНАЧЕННЯ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ СТІЙКОСТІ ГІРНИЧИХ ВИРОБОК ДЛЯ РОЗРАХУНКУ ПАРАМЕТРІВ КРІПЛЕННЯ ПОКРІВЛІ

Автор(и)

  • С. Барсуков Карагандинський державний технічний університет, Казахстан
  • А.Т. Батуркханова Карагандинський державний технічний університет, Казахстан
  • В.Ф. Демин Карагандинський державний технічний університет, Казахстан https://orcid.org/0000-0002-1718-856X

DOI:

https://doi.org/10.20535/2707-2096.6.2021.241795

Ключові слова:

деформація, вугільно-кам’яна, масив, виробка, параметри, міцність, напруження, технологія, анкер, опора

Анотація

Мета та завдання. Опубліковані дослідження мають на меті визначення механізму деформування порід контуру навколо виробок в частині параметрів виникає тріщинуватість і їх залежності від показників міцності порід і глибини залягання в масиві. До завдань дослідження віднесено встановлення показників тріщинуватості, визначення параметрів розвитку деформаційного процесу навколо виробки, в тому числі при впливі очисних робіт в лаві із урахуванням можливості повторного використання виробок.

Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань використані метод натурних спостережень спільно з застосуванням регресивних залежностей для визначення залежностей параметрів від впливаючих факторів. Крім того, використаний метод натурних випробувань анкерного кріплення на висмикування, що дозволило визначити зусилля затискання анкерів.

Наукова новизна. В ході досліджень встановлено залежності напружень і деформації уздовж вугільного пласта К7 в умовах шахти ім. Кузембаєва УД ОТ «АрселорМиттал Темиртау» для масиву навколо виробки з кріпленням. Встановлено раціональні параметри застосування анкерного кріплення в підготовчих гірничих виробках. Цей вид кріплення забезпечує безпосередній контакт порід і кріплення. Аналіз результатів розрахунку параметрів анкерного кріплення показав, що для підтримки покрівлі в підготовчих виробках необхідно враховувати параметри анкерного кріплення. До основних параметрів слід віднести довжину анкерів, загальний опір анкерного кріплення і щільність розміщення анкерів. Анкерне кріплення формує в породах покрівлі породні шаруваті балки, які забезпечують стійкість виробок.

Висновки та практичне значення. Були розглянуті результати досліджень присвячені встановленню впливу гірничо-геологічних і гірничотехнічних факторів на утворення зон непружних деформацій у вміщуючих породах. Були отримані значимі залежності деформаційних процесів порід в масиві навколо виробок, визначені зони руйнування порід. Практична значимість досліджень полягає у визначенні фактичних показників необхідної несучої здатності анкерного кріплення в двох рівнях в умовах розробки вугільного пласта К7 шахти ім. Кузембаєва.

Посилання

Report on research work. Development and implementation of technologies for multi-purpose active supporting systems based on simulating stress state of the coal-rock massif around mine workings. Karaganda, 2016.

A.Ye. Sudarikov, Fundamentals of Underground Structures Mechanics. Karaganda: KSTU, 2003.

I.V. Baklashov, Geomechanics. Fundamentals of geomechanics. M.: Publishing House of Moscow State Mining University, V. 1, 2014.

I.V. Baklashov, Geomechanics. Geomechanical processes. M.: Publishing House of the Moscow State Mining University, V. 2, 2014.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-30

Як цитувати

Барсуков, С., Батуркханова, А., & Демин, В. (2021). ВИЗНАЧЕННЯ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ СТІЙКОСТІ ГІРНИЧИХ ВИРОБОК ДЛЯ РОЗРАХУНКУ ПАРАМЕТРІВ КРІПЛЕННЯ ПОКРІВЛІ. Геоінженерія, (6), 9–16. https://doi.org/10.20535/2707-2096.6.2021.241795

Номер

Розділ

Геомеханіка і геотехніка