МЕТОД МАКСИМАЛЬНО–СЕРЕДНЬОГО ПЕРЕРОЗПОДІЛУ ОДНОРІДНОГО РЕСУРСУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.20535/2707-2096.5.2021.230699

Ключові слова:

Інтелектуальні системи, прийняття рішень, розподіл ресурсів, збитки, максимально–середній перерозподіл ресурсу

Анотація

В статті розглядається метод прийняття рішень, заснований на розподілі однорідних ресурсів між об’єктами з різними кількісними показниками впливу, у разі дефіциту залучених ресурсів. Метод може бути використаний у системах прийняття рішень у разі розподілу таких однорідних ресурсів, як: кошти, електрична та теплова енергія, вода тощо.

Мета та завдання: підвищення адекватності результатів розподілу дефіцитних ресурсів шляхом розроблення методу розподілу ресурсу в інтелектуальних системах прийняття рішень за умови дефіциту або надлишку однорідного ресурсу. Для вирішення мети необхідно розробити математичне забезпечення методу максимально–середнього перерозподілу ресурсу.

Розроблено метод максимально–середнього перерозподілу однорідного ресурсу, розглянуто приклад застосування методу. Метод дозволяє розподіляти весь наявний однорідний ресурс, отримувати перевагу в ефекті від впровадження  перед іншими існуючими методами, за певних умов та початкових даних. За рахунок нового алгоритму розподілу однорідного ресурсу та простоти розрахунків даний метод може знайти широке застосування під час розподілу дефіцитних ресурсів. Метод має співставні результати з методом пропорційного ділення у випадках, коли об’єкти з великими запитуваними ресурсами мають значні показники впливу, і навпаки, показники погіршуються, коли об’єкти з невеликими запитуваними ресурсами мають значний вплив на систему.

Запропонована нова методика розрахунку перерозподілу однорідного ресурсу за встановленим критерієм. Вперше вирішена поставлена задача з використанням методу максимально–середнього перерозподілу однорідного ресурсу.

Метод максимально–середнього перерозподілу однорідного ресурсу може знайти широке застосування при розподілі коштів на впровадження енергозберігаючих заходів, а також в усіх галузях промисловості, економічній сфері та інших сферах, де існує необхідність в застосуванні інтелектуальних системах прийняття рішень. Застосування методу дозволяє вирішувати задачі з розподілом ресурсів за умови їх дефіциту або надлишку. У разі надлишку ресурсів алгоритм застосування методу залишається тим самим.

Ключові слова: Інтелектуальні системи, прийняття рішень, розподіл ресурсів, збитки, максимально–середній перерозподіл ресурсу.

Посилання

Б.Г. Литвак, Экспертные оценки и принятие решений. Москва: Патент, 2010, с. 13–24.

Б.Г. Литвак, Разработка управленческого решения. Учебник. Москва: Издательство «Дело», 2017.

А.В. Праховник, П.Я. Екель, и А.Ф. Бондаренко, Модель та методи оптимізації і керування режимами систем електропостачання: Монографія Киев:1СДО, 1994.

В.П. Калінчик, І.В. Калінчик, А.Д. Лук’янук, та А.О. Ткачук, Оптимальне управління електричним навантаженням. Киев: НТУУ «КПІ», квіт. 2012.

М.Б. Кацнельсон, Перераспределение ресурсов. Москва: Издательство «Наука», 1985, с. 3–14.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-17

Як цитувати

ХОМЯК, А., РОЗЕН, В., & СТАРОЖИЛОВА, Г. (2021). МЕТОД МАКСИМАЛЬНО–СЕРЕДНЬОГО ПЕРЕРОЗПОДІЛУ ОДНОРІДНОГО РЕСУРСУ. Геоінженерія, (5), 30–35. https://doi.org/10.20535/2707-2096.5.2021.230699

Номер

Розділ

Гірничі машини і енергетика